Масаж ступнів, пальців ніг та гомілковостопних суглобів

Перед процедурою масажу бажано підготувати ноги – розпарити в трав’яному настої протягом 15 хвилин. Жінки можуть масажем доповнювати педикюр, адже робити його можна самостійно. Для зручності використовуйте масажне масло або будь-який жирний крем. Нанесіть його на руки, розітріть і приступайте. Крем можна нанести і на ступню, кісточки та простір між пальцями.

Тепер займіть зручне становище, краще сидячи. Якщо ж волієте робити масаж ступнів іншій людині стоячи, то зігніть його вільну ногу в коліні, а масаж просто покладіть зверху. Так вам буде зручніше.

Почніть із розтирання пальців. Однією рукою тримайте стопу, а іншою рухами спіралеподібними м’яко розтирайте кожен палець ноги. Ґрунтовно попрацювавши над пальцями, переходьте до міжпальцевих проміжків і до підошв стоп.

Підошви розтирайте хвилеподібними рухами кулака та середніми фалангами зігнутих пальців. Усі рухи мають бути від пальців до п’ят.

П’ятці присвятіть кілька хвилин, її треба розтерти як слід. Зробіть кілька щипків, потім розтирайте пальцями: спочатку чотирма, потім одним великим. Повторіть все спочатку, не шкодуючи сил.

Тепер можна перейти до ахіллесового сухожилля. Прийоми ті ж, рухи від п’яти до литок. Після цього масажуйте тильний бік стопи, використовуючи обидві руки. Робіть погладжування та кругоподібні розтирання. Рухайтеся від пальців до гомілки.

Ось і підійшла черга гомілковостопного суглоба. Його бажано масажувати двома руками. Робіть прямі та кругові розтирання, а потім додайте ковзаючі рухи пальцями знизу вгору, після чого приступайте до спіралеподібних рухів.

Тепер візьміть стопу обома руками і акуратно зробіть кілька рухів на всі боки. Роблячи масаж іншій людині, стежте за своєю поставою і не перенапружуйте м’язи спини.

Якщо потрібно швидко навести ноги у форму, спробуйте зробити точковий масаж. Візьміть стопу до рук, пальці ноги мають бути між вказівним і великим пальцем долоні. Тепер натискайте великим пальцем на три крапки на пальцях ніг: на ніготь, за суглобом і на основу пальця. Обхопіть стопу рукою і знову натискайте на цей раз на зазори між пальцями на верхній стороні стопи до самого підйому.

Тепер зверніть увагу на п’яту – масажуйте її точково по внутрішній стороні підйому та по обидва боки ахіллесового сухожилля до кісточки. Кожній стопі приділіть не менше трьох хвилин, а потім витягніть ноги вперед і трохи вгору, прийнявши зручне положення.

Після масажу видаліть залишки крему або олії махровим рушником. Робіть масаж регулярно, влітку більше ходите босоніж, і ваші ноги вас радуватимуть.