Чим корисні лікарські рослини?

Наші предки, уявлення не мали про наших сучасних препаратах і лікувалися тим, що росло у них під ногами. З покоління в покоління передавали вони секрети збору і настою лікарських трав zborovik.com.ua від різних хвороб. Як вважали предки — від кожної хвороби є своя трава. У наш час люди вважають більш ефективним способом лікування медичні препарати і аптеки ростуть, як гриби на кожному розі. Рецепти же наших бабусь допомагають вилікувати багато захворювань без таблеток.

У чому ж цінність лікарських трав?

По — перше в їх склад входять біологічно активні речовини: білки, жири і вуглеводи, які добре впливають на всі органи людини без побічних явищ. По — друге, до складу кожної трави входить кілька речовин, вітаміни, нехай і в малих кількостях, але вони беруть участь в нормальному обміні речовин. По — третє, трави збирали в певний час, тому що різні частини рослин мають цілющі властивості в різний час. У одних активні речовини накопичені в листя, в інших — в коренях або плодах. А ось тут Блог про лікарьскі рослини від zborovik.com.ua

Заготівля лікарських трав

У будь-якої трави заготовлюється та частина, яка до певного терміну накопичила найбільшу кількість необхідних вітамінів і речовин.

* У суху погоду, коли тільки починають цвісти рослини, вручну збирають квіти. Потім поміщають їх під навіс в провітрюється куди не потрапляють прямі сонячні промені. Висушені в такому місці зберігають колір і забарвлення. Квіти слід обскубувати, ні в якому разі не висмикуючи їх руками з коренем. Це може бути кульбаба, пустирник, материнка, звіробій, пижмо і ряд інших трав, у яких збирають квіти.

* Листя збирають в період цвітіння лікарських рослин не чіпаючи стебло до або під час цвітіння: подорожник, малина, смородина, мати — і — мачуха, суниця, конвалія, брусниця.

* Коріння рослин збираються в кінці літа і восени, коли вони накопичили велику кількість вітамінів: кульбаба, лопух, хрін, цикорій, півонія, жень-шень, радіола рожева.

* Насіння збирають в період їх дозрівання: подорожник, льон, коріандр.

* Плоди збирають вручну, заготовляють про запас, висушують, заморожують або пересипають цукром: малина, смородина, журавлина, брусниця, черемха, морошка, лохина, калина. Всі вони дозрівають в різний період, поетом збір проводиться в міру їх дозрівання.

* Нирки. З настанням весни пробуджується природа. У майбутніх листочках накопичується багато корисних речовин, сила і енергія рослини. У цей період корисно збирати бруньки берези, сосни, осики.

* Кора. Збирають ранньою весною, коли на дереві ще не з’явилися листя. Збір проводиться з молодих гілок і стовбурів: дуб, береза, вільха, осика.

Найкраще місце для збору лікарських трав

Лікарські трави краще збирати в місцях, віддалених від міст, промислових підприємств, звалищ і від жвавих транспортних шляхів. Не варто збирати трави поруч з полями і на полях (волошки), які обробляються пестицидами.

час збору

Найкращий час — це рано вранці або ввечері на зростаючу місяць. Як вважали в старі часи саму силу рослини набирали на день Івана Купали.

сушка

Сушаться зібрані частини рослин по — різному. У домашніх умовах тіньові, добре провітрюваних місця для листя і квітів. Коренева система віддає перевагу місцям, освітлені сонцем і більш високу температуру.

зберігання

Добре висушений збір лікарських трав розкладають по назві в окремо приготовані мішечки, зшиті з натуральної бавовни або льону (в старовину зберігали в полотняних мішечках). Ні в якому разі не можна зберігати сухий збір трав в поліетиленових пакетах або металевих коробках, де немає доступу повітря, трави почнуть псуватися і втрачати свою лікувальну силу.
Заготовлені лікарські трави зберігати необхідно не більше 3 — років, так як вони втрачають свої цілющі властивості. Якщо є можливість (чого не можна зробити в сучасних містах і мегаполісах), то краще заготовлювати трави щорічно і використовувати їх до нового збору.

Правильне застосування лікарських трав

Як казали у давнину — від кожної хвороби є своя трава. В першу чергу треба знати, яке лікарська рослина необхідно для вашого захворювання і як правильно підібрати збір трав, так як настої, мазі для ефективного лікування включають в себе поєднання декількох видів рослин та застосовуються у вигляді ванн, примочок, компресів, у вигляді відварів всередину .

Щоб скласти правильний збір для відвару, необхідно врахувати захворювання людини. Якщо ви не можете зробити це самостійно, то необхідно порадитися з фахівцями — травниками або купити готовий збір трав в аптеці (виникає питання правильного збору та зберігання лікарських рослин, запечатаних в аптечних коробочках).

Правильно зібрані трави і правильно приготовлені настої з них допоможуть вам в будь-якій життєвій ситуації, потрібно тільки грамотно ними скористатися.